ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.

ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΜΠΡΟΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΄Εστι Δίκης Οφθαλμός...

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Νέα ανακάλυψη από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη
 Αντώνης Παπαδάκης
 

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, ανακάλυψαν ένα νέο μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «EMBO Journal» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντιγκτον, καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι μερικές από τις πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και συχνά οδηγούν στο θάνατο.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η σταδιακή δυσλειτουργία και τελικά η καταστροφή νευρώνωντου εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Εξαιτίας της απώλειας των νευρώνων οι ασθενείς εμφανίζουν φυσικές και διανοητικές βλάβες, όπως δυσκολία συντονισμού κινήσεων και προβλήματα κινητικότητας, απώλεια μνήμης και προβλήματα λόγου.

ΙΑΠΩΝΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ......ΑΕΡΑ !

Ιάπωνες κατάφεραν να μεταδώσουν ηλεκτρική ενέργεια ασύρματα μέσω του αέρα


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροκύματα για να κάνουν, από ένα πομπό σε ένα δέκτη, μετάδοση ρεύματος αρκετού για να ζεστάνει μια κατσαρόλα
Ιάπωνες ερευνητές κατόρθωσαν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια με ασύρματο τρόπο, μέσω του αέρα, καθιστώντας περιττά τα καλώδια.
Αν και η απόσταση ήταν μικρή (55 μέτρα) και η ισχύς του ρεύματος επίσης μικρή (1,8 κιλοβάτ), πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον, μεταξύ άλλων την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο διάστημα και την ασύρματη μετάδοσή της στη Γη.
Οι επιστήμονες της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρησιμοποίησαν μικροκύματα για να κάνουν, από ένα πομπό σε ένα δέκτη, μετάδοση ρεύματος αρκετού για να ζεστάνει μια κατσαρόλα.

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΤΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ελληνικές ανακαλύψεις για φτηνή ενέργεια
Μικροσκοπικά σωματίδια που προέρχονται από φτηνά υλικά και προσομοιώνουν τις ιδιότητες φωτοσύνθεσης που έχουν τα φυτά, συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η νέα απάντηση της νανοβιοτεχνολογίας στα μικρής κλίμακας έργα που απαιτούν ενέργεια.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Η καινοτομία της διεθνούς ομάδας του τμήματος Φυσικής του Χάρβαρντ, υπό την εποπτεία του Ευθύμη Καξίρα, βασίζεται σε φτηνά, φιλικά προς το περιβάλλον, μικροϋλικά, τα οποία αντιγράφουν τα μοτίβα της φύσης, συγκεντρώνοντας ενέργεια από τον ήλιο. Οι εφαρμογές της νέας αυτής πρότασης παραγωγής ενέργειας είναι πάρα πολλές. Στην Ιαπωνία, με πρώτη ύλη αυτά τα νανοβιοκύτταρα, επικαλύπτονται επιφάνειες εξωτερικών τοίχων, ενώ κινούνται μικρές μηχανές που χρησιμοποιούνται καθημερινά ακόμη και για τις δουλειές του σπιτιού.


Η ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η νανοτεχνολογία οδηγεί σε γιγάντιες ανακαλύψεις
Η Ελλάδα πρωτοπορεί στα οργανικά ηλεκτρονικά
Παναγιώτης ΜαρκίδηςΣίγουρα δεν είναι πρωτάκουστο ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι Ελληνες ερευνητές και αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν τη δυναμική και πολλές φορές πρωτοπορούν σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ακόμη και μέσα στην παρούσα αρνητική συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Σίγουρα δεν είναι πρωτάκουστο ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι Ελληνες ερευνητές και αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν τη δυναμική και πολλές φορές πρωτοπορούν σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ακόμη και μέσα στην παρούσα αρνητική συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Μια τέτοια περίπτωση σε έναν πολλά υποσχόμενα για το άμεσο μέλλον κλάδο είναι ο τομέας των οργανικών ηλεκτρονικών, που φιλόδοξα αναπτύσσεται στη χώρα μας, έχοντας ήδη να παρουσιάσει σημαντικές εφαρμογές.

EΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΥΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΓΡΙΦΟ

Έλληνες επιστήμονες λύνουν έναν απίστευτο γονιδιακό γρίφο

 

Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες; Γιατί αρρωσταίνουν συχνότερα από κάποια ίωση; Γιατί αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον καρκίνο και τον κερδίζουν εύκολα, ή υποκύπτουν; Μια ανακάλυψη από Έλληνες επιστήμονες αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της αντιμετώπισης των ασθενειών και των λοιμώξεων. Ανάμεσα στις ασθένειες αυτές, είναι και το AIDS και ο καρκίνος. Διαβάστε τι ακριβώς ανακάλυψαν και πως εξηγούν γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε κάποιες ασθένειες....
Μια ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ανακάλυψε ότι ένας κοινός πολυμορφισμός στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή μια πολύ συχνή «μετάλλαξη» την οποία φέρει περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους, ευθύνεται για το ότι κάποιοι άνθρωποι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές περιοδικό ανοσολογίας «Journal of Immunology».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Παγκόσμια πρωτιά: Ελληνες επιστήμονες «μετρούν» τη μνήμη με ένα βιντεοπαιχνίδι
µνήµη by Δημήτρης Πετρούνιας


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων. Από σήμερα ένα ειδικό βιντεοπαιχνίδι που διατίθεται δωρεάν και δημιουργήθηκε από έλληνες επιστήμονες, έρχεται για να… σώσει το μυαλό των ανθρώπων μέσης και τρίτης ηλικίας. Πώς; Το ειδικό παιχνίδι, «εικονικό σούπερ μάρκετ», όπως ονομάζεται είναι κατασκευασμένο για οθόνες αφής και μπορεί να διαγνώσει εάν κάποιος άνθρωπος θα αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα με τη μνήμη του, εάν θα εκδηλώσει άνοια ή ακόμη και νόσο Αλτσχάιμερ. «Και εφόσον έχουμε πρώιμη διάγνωση, άμεσα έχουμε και τους τρόπους που επιβραδύνουμε τις διαδικασίες έκπτωσης της μνήμης», εξηγεί η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΕ ΝΕΟΣ ΚΡΥΨΩΝΑΣ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

Εντοπίστηκε νέος κρυψώνας του ιού του AIDS από Ελληνες επιστήμονες


Σημαντικά στοιχεία για τον ιό του AIDS φέρνει στο φως έρευνα σε Ελληνες ασθενείς που χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και συμμετείχαν διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες, σε ότι αφορά την ανθεκτικότητα των ιών έναντι των σύγχρονων φαρμάκων. Συγκεκριμένα ο ιός του AIDS έχει την ικανότητα να μολύνει και μία άλλη ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού, εκτός αυτής των Τ- λεμφοκυττάρων και μάλιστα οι ιοί που κρύβονται σε αυτή την ομάδα κυττάρων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα για την καταπολέμηση της νόσου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε έρευνα ομάδας επιστημόνων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Ελληνες γιατροί Δρ. Γιώργος Παυλάκης, που εργάζεται στο Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο καθηγητής κ. Αγγελος Χατζάκης υπεύθυνος του κέντρου ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο ερευνητής κ. Λεωνίδας Κοστρίκης και ο Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ' Παθολογικού Τμήματος ΠΓΝΑ του Ε.Ε.Σ. κ. Μάριος Λαζανάς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου η Χριστίνα Πλαϊνάκη«Οι Έλληνες είναι παντού -και δεν μιλώ μόνο για τον δικό μου κλάδο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που τρία από τα διεθνούς κύρους βραβεία EGU φέτος δόθηκαν σε Έλληνες.
Σε κάθε διεθνές συνέδριο η ελληνική παρουσία είναι πολύ ισχυρή και Eίναι πολύ ευχάριστες οι συναντήσεις της ελληνικής ομάδας εκτός Ελλάδος, στο πλαίσιο τέτοιων διοργανώσεων»,
Η Δρ Πλαϊνάκη έλαβε ένα εκ των 5 "Outstanding Young Scientist Awards" που δόθηκαν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο σε νέους επιστήμονες, για τη συμβολή της στον κλάδο της πλανητικής φυσικής και του ηλιακού συστήματος. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της για το βραβείο φέρει η ερευνητική της δραστηριότητα στην ομάδα Κοσμικής Ακτινοβολίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, υπό την καθοδήγηση της καθ. κ. Ελένης Μαυρομιχαλάκη.


AOPATA ANTIKEIMENA KAI ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αόρατα αντικείμενα και γεγονότα από Ελληνες επιστήμονες!


Μπορεί ένα αντικείμενο να γίνει αόρατο; Και πολύ περισσότερο ένα ιστορικό κοινωνικό συμβάν να περάσει απαρατήρητο από κάθε παρατηρητή σαν να μην έχει συμβεί;
Αυτά τα απίθανα μέχρι πρότινος μπορούν να συμβούν πλέον με την παρέμβαση επιστημονικών και τεχνολογικών εφευρέσεων και το συνδυασμό κάποιων απίθανων καταστάσεων που μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δεν θα είναι ίσως διόλου ανέφικτα, και στο κοινωνικό επίπεδο με βάση τη δημιουργία των λεγόμενων φωτονικών υλικών και ιδιαίτερα την κατηγορία των υλικών με αρνητικό δείκτη διάθλασης ή αριστερόστροφων υλικών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ !

ΝΤΡΟΠΗ: Απίστευτο Έλληνες επιστήμονες κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου που καίει σχεδόν µηδέν καύσιμο και δεν του επιτρέπουν να βγεί στην κυκλοφορία


Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του;
Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου, που είναι μάλιστα έτοιμο να…..
βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση. Ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός συνόρων.


Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Οι Έλληνες επιστήμονες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό αποτελούν το ξεχωριστό φωτεινό παράδειγμα επιτυχίας, εργατικότητας, πάθους και ζήλου για αυτό που κάνουν. Αν και είναι μακριά από την Ελλάδα κάνουν όλους τους Ελληνες περήφανους με τα επιτεύγματά τους, διαπρέπουν στο εξωτερικό και βοηθούν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Γνωρίστε μερικούς από αυτούς
                                        Ευθύμιος Καξίρας (Harvard)


Από το Μετσόβιο, όπου και εισήχθη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών το 1977, βρέθηκε με υποτροφία στο Τμήμα Φυσικής του περίφημου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης. Αφού ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στη Θεωρητική Φυσική Στερεάς Κατάστασης το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό ερευνητικό τμήμα της ΙΒΜ ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, για να ακολουθήσει το κυβερνητικό εργαστήριο Ναυτικής έρευνας στην Ουάσιγκτον, ως σύμβουλος έρευνας.
Το 1991 είναι έτος σταθμός, αφού ξεκινά μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, στη θέση του επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ. Τέσσερα χρόνια αργότερα γίνεται αναπληρωτής και το 1998 τακτικός καθηγητής του τμήματος.
Η ερευνητική του ομάδα είναι πολυμελής και έχει βοηθήσει αρκετούς Έλληνες φοιτητές εντάσσοντάς τους σε αυτήν. Η ομάδα του καθηγητή ήταν μια από τις επικρατέστερες συμμετοχές παγκοσμίως για το βραβείο Gordon Bell. Τα μέλη της συνεργάστηκαν με την Iατρική Σχολή του Harvard, για την προσομοίωση της ροής αίματος στις καρδιακές αρτηρίες χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογικά υλικά.
Ο Ευθύμιος Καξίρας έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 10 επιστημονικών βιβλίων και σε περισσότερα από 170 επιστημονικά άρθρα, ενώ είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και συνδιοργανωτής σε πολλά συνέδρια και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

                                      Κατερίνα Χαρβάτη (Tuebingen)


Το 1988 η 18χρονη –τότε- Κατερίνα Χαρβάτη παίρνει μια απόφαση ζωής που τη δικαιώνει. Αφήνει τη Νομική Αθηνών για να φύγει για τις ΗΠΑ και να σπουδάσει Βιολογική Ανθρωπολογία. Αφού αποφοιτά από το Columbia, συνεχίζει το διδακτορικό της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο City University of New York. Για μια τριετία (2001-2004) είναι επίκουρη καθηγήτρια στο New York University, αφού πρώτα διατελεί λέκτορας στα Hunter και Lehman Colleges.
Η έρευνα που κάνει μαζί με ομάδα γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων που αποδεικνύει πως ο σημερινός άνθρωπος έλκει τις ρίζες του από την Αφρική κάνει περιοδικό Time να τη συμπεριλάβει στη λίστα με τις Top 10 ανακαλύψεις για το 2007.
Η ερευνητική μέθοδος της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας που ανέπτυξε της χάρισε το βραβείο «Fellow», της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Η Κατερίνα Χαρβάτη κατέχει την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο τουTuebingen της Γερμανίας, ενώ η τελευταία της ανακάλυψη γίνεται τον Απρίλιο του 2013, όταν και εντοπίζει με την ομάδα της οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ στο σπήλαιο Καλαμάκια, στη δυτική ακτή της Μάνης.

                                                    Φαέθων Αβούρης (IBM)


Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, ο Φαέθων Αβούρης ξενιτεύτηκε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του, αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο τουMichigan, από όπου και αποφοίτησε το 1974, με Ph.D. στη Φυσικοχημεία.
Έφτασε πολύ κοντά στο Νόμπελ Φυσικής, αφού υπήρξε υποψήφιος το 2010 «για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νανοσωλήνων άνθρακα».
Οι συγκεκριμένοι νανοσωλήνες άνθρακα έχουν πλάτος μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου και το μήκος τους δεν ξεπερνά κάποια χιλιοστά. Μπορούν να φτιαχτούν για να άγουν την ηλεκτρική ενέργεια και είναι μεταξύ άλλων εξαιρετικοί αγωγοί της θερμότητας. Πριν γίνει επικεφαλής του τμήματος Νανοτεχνολογίας της IBM, είχε προλάβει να συνεργαστεί με τηνAT&T Bell Laboratories, ενώ υπήρξε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο του Illinois.
Ο Φαέθων Αβούρης απολαμβάνει την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας των επιστημόνων έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία (APS Irving Langmuir Prize, AVS Medard W. Welch Award, Julius Springer Prize, Richard Feynman μεταξύ άλλων) ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 360 επιστημονικές εργασίες.

                          Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας (Ειδικός ερευνητής Imperial College London)


Πρώτος αριστούχος του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων και στη συνέχεια Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο γεννημένος στον Πειραιά, Ιωάννης Γούσιας, είναι συνηθισμένος στις… πρωτιές και τα αριστεία.
Τις σπουδές του στην Ελλάδα ακολούθησαν αυτές στο εξωτερικό, όπου ολοκλήρωσε με «εξόχως άριστα» το μεταπτυχιακό του στο Imperial College London (ICL) στον τομέα των Νευροεπιστημών (MSc in Integrative Neuroscience). Το 2007 βραβεύθηκε ως «Νευροεπιστήμονας της χρονιάς» στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως Νέος Ερευνητής της Χρονιάς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδιατρικής Έρευνας. Ήταν, μάλιστα, ο εκείνος που εκπροσώπησε επίσημα τη Μεγάλη Βρετανία στην ετήσια συνάντηση των εν ζωή Νομπελιστών με τους πιο ιδιοφυείς νέους επιστήμονες παγκοσμίως.
Ο Ιωάννης Γούσιας ασχολείται με τη μοντελοποίηση και τη χαρτογράφηση του βρεφικού και παιδικού εγκεφάλου.
Έχει βραβευθεί με το βραβείο «Outstanding» από το Imperial College London, που δίνεται σε ιδιοφυΐα. Η διάκριση αυτή δίνεται με συχνότητα μία φορά τη δεκαετία αν και εφόσον υπάρξει κατάλληλος υποψήφιος, ενώ το 2009 κατακτά το Nobelini.
To 2009 κέρδισε το βραβείο «NOBELini» για νέους επιστήμονες. Ασχολείται με την ανατομική μοντελοποίηση και χαρτογράφηση εγκεφάλων πρόωρων βρεφών, βρεφών φυσιολογικής κυήσεως και παιδιών μέχρι 6 ετών.
Το 2010 ο Νομπελίστα Ιατρικής, Sir Timothy Hunt, τον προλόγισε στα εγκαίνια της αλληγορικής πρωτότυπης εγκατάστασης του Γούσια, «Ο Αλβέρτος στη Χώρα των Νευροπλαστικών», στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Το συγκεκριμένοproject ήταν εμπνευσμένο στη στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου των νεογνών και ο «Αλβέρτος» στον τίτλο δεν είναι άλλος από τον αδερφό του, που του έχει μεγάλη αδυναμία.
Εκτός όλων των άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων,.μιλά πέντε γλώσσες, χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα στην Αιθιοπία, είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου διεθνούς ιδρύματος υποτροφιών σε έλληνες φοιτητές. Και είναι και δεινός βιολιστής. Και είναι μόλις 33 ετών!

                                         Θεόδωρος Μουστάκας (Boston College)


Με 62 διπλώματα ευρυσιτεχνίας, ο Θεόδωρος Μουστάκας συγκαταλέγεται στους πιο λαμπρούς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο το 1964, φεύγει για τις ΗΠΑ και τοColumbia για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του.
Ακολουθεί το Harvard όπου εργάζεται ως ερευνητής και το Εργαστήριο της Εργαστήριο Exxon Corporate Research Laboratory. Βρίσκει το «απάνεμο λιμάνι» του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το 1987, όπου και γίνεται καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Το 2010 λαμβάνει το MBE Innovator Award, ένα βραβείο που εκείνος και μόλις 7 ακόμη άτομα έχουν κερδίσει παγκοσμίως. Το 2012 εκλέγεται μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών ενώ έναν χρόνο αργότερα κερδίζει το βραβείο του «Ερευνητή της χρονιάς» στο Boston University. Έχει εκδώσει 8 βιβλία ενώ έχει δημοσιεύσει 338 επιστημονικά άρθρα.
Από το καλοκαίρι του 2013 το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Apple, αφού θεωρεί πως η εταιρία έκλεψε μια πατέντα που ανακάλυψε ο Μουστάκας και τη χρησιμοποιεί στα iPhone5 και τα iPad.
defencenet.gr tromaktiko.gr

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ !

Όταν οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν θαύματα! Το παράδειγμα της BSK Defence.Σε πείσμα των δυσμενών καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθώς και στην γνωστή προπαγάνδα των «καλοθελητών» που επιδιώκουν να κάμψουν το ηθικό του λαού μας διαδίδοντας ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να παράγουν τίποτα, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της πατρίδας μας αγωνίζονται με εχθρό την γραφειοκρατία και τα ξένα εμπορικά συμφέροντα για να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα προϊόντα. Έχοντας να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία της πολιτείας, τα εμπόδια που η νομοθεσία του ελληνικού κράτους δημιουργούν, αλλά πρωτίστως την επιρροή των μεγάλων ξένων βιομηχανικών συμφερόντων τα οποία επιδιώκουν η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι μία τεχνολογική έρημος, μία χώρα εξαρτημένη, οι ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, δίνουν το δικό τους αγώνα για να διαψεύσουν όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα «έσβησε»…
Μία από αυτές τις εταιρείες που συνεχίζουν να προσπαθούν σκληρά ώστε η Ελλάδα να διαθέτει την πρωτοπορία και την ανεξαρτησία σε ορισμένους τεχνολογικούς τομείς στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, είναι η BSK Defence η οποία ιδρύθηκε το 2008 από τις οικογένειες Βροντουλάκη και Σταυρουλάκη. Η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει και κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις στην Κρήτη συστήματα UAV, εναέριους στόχους (Target Drones), κινητήρες turbojet για UAV και εναέριους στόχους, τηλεχειριζόμενα ταχύπλοα επιφανείας USV, συστήματα τηλεχειρισμού, λήψης και αναμετάδοσης δεδομένων για τα παραπάνω συστήματα, καθώς και τον καταπέλτη για την εκτόξευση των εναέριων στόχων. Τα συστήματα της BSK Defence μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) αλλά και να ανταγωνιστούν με αξιώσεις τα προϊόντα μεγάλων ξένων εταιρειών διεθνώς. Αντλώντας σημαντική τεχνογνωσία από την πολύχρονη εμπειρία των στελεχών της, η ελληνική εταιρεία κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να παρουσιάσει 8 UAV και εναέριους στόχους, δύο κινητήρες turbojet, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζεται για την έναρξη της παραγωγής του mini UAV Kyon, του νεώτερου δημιουργήματος των μηχανικών της.

ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ανεξαντλητη ενεργεια με μηδαμινο κοστος απο Ελληνες επιστημονες!Μια επαναστατική τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου και νικελίου που ανέπτυξε η ελληνική εταιρεία Δευκαλίων (Defkalion Green Technologies SA) υπόσχεται άφθονη ενέργεια με μηδαμινό κόστος.
Συγκεκριμένα, η … Defkalion Green Technologies S.A., χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το νικέλιο (το οποίο η χώρα μας έχει σε αφθονία) και το υδρογόνο.
Η σύντηξη των δύο στοιχείων σε ελεγχόμενες συνθήκες που παράγει ενέργεια πολλαπλάσια ακόμα και κατά 14 φορές της αρχικής.


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι πολύποδες του εντέρου γίνονται κακοήθεις


 
Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι πολύποδες του εντέρου γίνονται κακοήθεις
Επικεφαλής της ομάδας οι Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου της Γενεύης Θάνος Χαλαζωνίτης και Στυλιανός Αντωναράκης...
Ομάδα ερευνητών από την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, με επικεφαλής Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου της Γενεύης, ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό που εξηγεί την μετατροπή ενός προκαρκινικού πολύποδα του εντέρου σε κακοήθη όγκο.
Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ερευνών του καρκίνου Cancer Research, έκαναν γενετικές αναλύσεις σε ιστούς από πολύποδες εντέρου που είχαν ληφθεί για βιοψία.
Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (αδενώματα) έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» μεταλλάξεων. Η αυξημένη συχνότητα ορισμένων μεταλλάξεων των πολυπόδων οδηγεί σε κακοήθεια.
Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις σε τρία συγκεκριμένα γονίδια (APC,CTNNB1 και BRAF), που φαίνεται να «πυροδοτούν» την εξέλιξη του πολύποδα σε κακοήθη όγκο. Τα τρία γονίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στα κύτταρα, καθώς εμπλέκονται στη διαίρεσή τους και στην προσκόλλησή τους σε άλλα κύτταρα.


ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ

Έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων προβλέπει σεισμούς δύο μήνες πριν


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ»
Η ανάλυση των ηλεκτρικών σεισμικών σημάτων σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός επικείμενου πολύ μεγάλου σεισμού, έως και δύο μήνες προτού αυτός συμβεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ελλήνων και ιαπώνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων φυσικών Νικ. Σαρλή, Ευθ. Σκορδά και Παν. Βαρώτσου της ομάδας ΒΑΝ.
Η έρευνα μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS) και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες παρεμφερείς μελέτες των ίδιων επιστημόνων, οι οποίοι εστιάζουν στις κατά τόπους διαχρονικές μεταβολές στο ηλεκτρικό πεδίο της Γης πριν από μεγάλους σεισμούς.

OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΙ

Ερευνα: Οι Ελληνες επιστήμονες έγιναν πιο εφευρετικοί λόγω …της κρίσης

 

Επαρκείς πόροι δεν υπάρχουν, η βοήθεια που δίνει το κράτος είναι ελάχιστη, η κρίση οδηγεί κάμποσα «μυαλά» να βρουν το δρόμο τους στο εξωτερικό, ωστόσο οι Ελληνες επιστήμονες που θα αποφασίζουν να μείνουν εντός των τειχών, συνεχίζουν να το παλεύουν.
Οπως αναφέρει και το GreekReporter, τελευταίες στατιστικές δείχνουν πως ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα την περίοδο της κρίσης. Παρά την έλλειψη χρηματοδότησης και το γενικότερο, αρνητικό, κλίμα, μόνο το 2010 καταγράφηκαν 10.219 δημοσιεύσεις, ενώ το 2000 είχαμε μόλις 4.900. Αντιστοίχως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εκδίδονται κάθε χρόνο.


Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΡΕΟΛΟΓΙΑΣ

Η άγνωστη επιστήμη της ρεολογίας και ο Ελληνας πρωταγωνιστής


Αν γινόταν ποτέ… διαγωνισμός για το ποια φυσική επιστήμη είναι λιγότερο γνωστή στους μη ειδικούς, τότε η Ρεολογία θα συγκαταλεγόταν στα φαβορί, καθώς μια απλή αναζήτηση στο Ιντερνετ είναι αρκετή για να αποδείξει πως, πέρα από τα επιστημονικά περιοδικά, τα άρθρα που αναφέρονται σε αυτήν είναι λιγοστά. Ωστόσο, η δημοσιότητα που έχει κερδίσει βρίσκεται στον αντίποδα της χρησιμότητάς της, αφού είναι ο «αφανής ήρωας» πίσω από μια μεγάλη σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά –όπως πλαστικά, χάπια, μπογιές, ελαστικά ή σαπούνια.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Η πρώτη κλίμακα τσουνάμι παγκοσμίως από Έλληνες επιστήμονες!


12βάθμια κλίμακα για την εκτίμηση της έντασης και των επιπτώσεων των τσουνάμι δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστημονική τους πρόταση δημοσιεύθηκε στο έγκριτο σεισμολογικό περιοδικό «Bulletin of the Seismological Society of America».
Η νέα κλίμακα που φέρει τον τίτλο: «Integrated Tsunami Intensity Scale 2012» (ITIS2012) διακρίνει την ένταση των τσουνάμι σε 12 βαθμίδες (με λιγότερες θα ήταν ανεπαρκής), όπως ακριβώς και στους σεισμούς.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας αποτελείται από τους ερευνητές, Εμμανουήλ Ανδρεαδάκη, Ειρήνη Κωστάκη και Ελίνα Καπουράνη.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Άνεργοι Έλληνες Επιστήμονες – Καλομαθημένοι και με Λάθος Νοοτροπία


Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, Ετικέτες: Ανεργία, Άνεργοι Διδάκτορες, ΔΕΠ, Ερευνητές, Ερευνητικά Ιδρύματα, Προκηρύξεις Ερευνητών
Είναι καιρός να παραδεχθούν όλοι όσοι επένδυσαν στις σπουδές τους και τη λήψη ενός πτυχίου (η και μεταπτυχιακού) ότι όλα τα όνειρα τους καταρρέουν. Κάποτε η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο σήμαινε και την καταξίωση του ατόμου στην Ελληνική κοινωνία που συνοδευόταν από κοινωνική και οικονομική άνοδο. Στις παλιές Ελληνικές ταινίες όταν ο φτωχός έπαιρνε το πτυχίο το (εκείνο το διπλωμένο σε ρολό χαρτί που κρατούσαν στο χέρι πριν πέσουν οι τίτλοι) τελείωνε και η ταινία με αίσιο τέλος. Όταν ο ορφανός λουστράκος έπαιρνε το πτυχίο του μηχανικού, δικηγόρου κλπ σήμαινε ότι γλύτωνε από τη φτώχεια.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

 Έλληνας βιολόγος ανάμεσα στους επιστήμονες με την πιο ισχυρή επιρροή στον κόσμο.


Η εταιρεία Thmoson Reuters δημοσίευσε την Τρίτη μία λίστα με τους 3.200 σπουδαιότερους επιστήμονες του πλανήτη, οι οποίοι μέσω του έργου τους και των ερευνών τους φαίνεται πως θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της επιστήμης και γενικότερα της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται 24 Έλληνες, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο κ. Δερμιτζάκης είναι Κρητικός, που απέκτησε πτυχίο Βιολογίας και τώρα πια εργάζεσαι στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του e-kriti, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, απέκτησε πτυχίο B.Sc. Το 1995 και M.Sc. Το 1997 στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδαοκτορικό του το 2001 από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, όπου μελέτησε την εξελικτική βιολογία και τη γενετική του πληθυσμού των ρυθμιστικών DNA σε θηλαστικά και Δροσόφυλα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Παγκόσμιες διακρίσεις συνεχίζουν να κατακτούν οι Έλληνες επιστήμονες


Παγκόσμιες διακρίσεις συνεχίζουν να κατακτούν οι Έλληνες επιστήμονες παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας!
Την τελευταία διάκριση απέσπασε από το Γερμανικό Οργανισμό TEMOS και το διεθνές  DIPLOMATIC  COUNCIL, ο Επ. Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών, κ. Νικόλαος Σ.  Κουβελάς και οι συνεργάτες του στην Eurodentica  Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα !
Η διάκριση αφορά το άριστο επίπεδο των επιστημονικών υπηρεσιών που προσφέρει ο διαπρεπής Έλληνας  οδοντίατρος  κ.   Κουβελάς και οι συνεργάτες του στο Εξειδικευμένο  Οδοντιατρικό Κέντρο  τουςEurodentica.
Η απονομή της διάκρισης, που κατατάσσει την Eurodentica ανάμεσα στα 150 καλύτερα Οδοντιατρικά Κέντρα του κόσμου(Best Hospitals Worldwide 2014, www.diplomatic-council.org), πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ σε ειδική τελετή στο Ξενοδοχείο Radisson Blu Park.(Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10)

ΝΕΑΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Νεαροί Έλληνες επιστήμονες ετοιμάζουν τη κατασκευή και την εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού δορυφόρου στο διάστημα!


Δέκα Έλληνες νεαροί επιστήμονες ηλικίας έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, πληροφορική, επικοινωνία και ηλεκτρονικά συστήματα, δημιούργησαν ένα γκρούπ που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού δορυφόρου. Ο μικροδορυφόρος, ονομάζεται Λ-sat θα έχει δύο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα για περίπου 10 μήνες το 2014.
Ο πρώτος στόχος θα είναι να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των Ελληνικών εμπορικών πλοίων, πληροφορώντας τα πλοία για τη περίπτωση πειρατείας, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το καπετάνιο.

ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ !

Γάλα γαϊδούρας σε σκόνη παρασκευάζουν έλληνες και ιταλοί επιστήμονες


Ελληνο-ιταλική πανεπιστημιακή συνεργασία φέρνει καινοτομία στην επεξεργασία του συγκεκριμένου γάλακτος.
Προϊόντα σε μορφή σκόνης από γάλα γαϊδούρας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και μία καινοτόμος μέθοδος παραγωγής τους, με χρήση τεχνολογίας μεμβρανών, υψηλής ομογενοποίησης είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη Γεωπονική Σχολή του ιταλικού Πανεπιστημίου του Μπάρι.
Οι κοινές ερευνητικές προσπάθειες, με στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για την παραγωγή προϊόντων σε σκόνη από γάλα γαϊδούρας, άρχισαν πριν από δύο χρόνια, με συμμετοχή του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Μπάρι της Ιταλίας, της οποίας ηγούνται οι Ιταλοί καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Jovanni Martemucci και Angela D'Alessandro. Από πλευράς του ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετέχουν ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής Παναγιώτης Γούλας, πρόεδρος του Ιδρύματος και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνος Πετρωτός.

EΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΩΪΜΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Εργαλείο πρώιμης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ σχεδίασαν Έλληνες επιστήμονες


Το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Alzheimer σχεδίασαν Έλληνες ερευνητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου, που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες και παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση.
Το εργαλείο πρώιμης διάγνωσης και πρόληψης των δυσλειτουργιών της νόσου Alzheimer, είναι το πρώτο που δημιουργείται παγκοσμίως και ήδη το ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας είναι μεγάλο.
«Βρήκαμε τους δείκτες εκείνους και τις συσχετίσεις τους που μπορούν να οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου. Το υβριδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο συνίσταται στη συλλογή και αξιολόγηση ατομικών δεδομένων, όπως μικροβιολογικές, πρωτεϊνικές και γονιδιακές εξετάσεις, αλλά και στην καταγραφή και αξιολόγηση εξειδικευμένων υποκυτταρικών βιολογικών σημάτων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Παναγιώτης Βλάμος.

ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Εντοπίστηκε η προέλευση του Αλτσχάιμερ


Μια σημαντική ανακάλυψη που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε μια πραγματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται και εξαπλώνεται, αλλά και τον λόγο για τον οποίο εμφανίζεται στα σημεία που εμφανίζεται!
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι οποίοι με τη βοήθεια της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI), κατάφεραν να πάρουν εικόνες ύψιστης ακρίβειας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ 14 ΕΤΩΝ !!

Ελληνας επιστήμονας, 14 ετών!
Δεκατετράχρονος κατασκεύασε οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων. Είναι ο Δημήτρης Χατζής, που κέρδισε το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.


Η ανακοίνωση του ονόματος του Δημήτρη Χατζή στη λήξη των εκδηλώσεων του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (που συνδιοργάνωσαν στην Καβάλα το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ) για να παραλάβει το 2ο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, μάλλον έφερε σε αμηχανία τους παριστάμενους στη συνεδριακή αίθουσα του εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη. Μια αμηχανία, που στη συνέχεια έδωσε τη θέση της στον θαυμασμό και το παρατεταμένο χειροκρότημα.
Στα 11 ασχολήθηκε με τη ρομποτική
Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού ο Δημήτρη Χατζής είναι μόλις 14 ετών, μαθητής στην τρίτη τάξη του 6ου Γυμνασίου Καβάλας. Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, κερδίζοντας επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθηκη ιστολογιου