ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.

ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΜΠΡΟΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΄Εστι Δίκης Οφθαλμός...

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

ΕΝΑΣ ΘΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Ένας Θιακός, ο Γιώργος Παξινός, χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο


Τελειώνοντας το σχολείο δοκίμασε την τύχη του κάνοντας αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και γίνεται δεκτός… Από τότε ένας νέος δρόμος άνοιξε μπροστά όχι μόνο για εκείνον αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα!
Ο Γιώργος Παξινός εξέδωσε τον Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου και τιμήθηκε γι αυτό με Αριστείο επιστημονικής έρευνας από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Αμερικής. Ο Άτλας αυτός αποτελεί τη Βίβλο της Βιοϊατρικής Επιστήμης! Ο χαρισματικός αυτός Έλληνας, ο οποίος θεωρείται πια από την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα ως ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου, μίλησε αποκλειστικά στο newsbomb.gr.
Το αντικείμενο των σπουδών του υπήρξε εξ αρχής η ψυχολογία «Αυτό που τον συγκίνησε από την πρώτη στιγμή ήταν ο εγκέφαλος των ποντικιών. Φαίνεται παράξενο», λέει ο ίδιος, «αλλά και τα ποντίκια έχουν … ψυχή! Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι έξυπνα όπως όλα τα θηλαστικά».

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΕΝΕΤΙΣΤΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ

Ελευθερία Ζεγγίνη: Η νεαρή γενετίστρια που μας κάνει υπερήφανους


Αν και εργάζεται εκτός Ελλάδας, οι Ελληνες βρίσκονται γι’ αυτήν πάντα σε πρώτο πλάνο. Απόδειξη; Ως υπεύθυνη γενετικής έρευνας στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger του Κέιμπριτζ, ασχολείται ιδιαίτερα με τον ελληνικό πληθυσμό και τα γονίδιά του. Η πιο πρόσφατη μελέτη της ονομάζεται MANOLIS και αφορά τα γονίδια των τυχερών κατοίκων των Ανωγείων και του Μυλοποτάμου στην Κρήτη.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Από μικρή γνώριζε με τι ήθελε να ασχοληθεί και, όταν μεγάλωσε, όχι απλώς τα κατάφερε, αλλά είχε και ιδιαίτερη επιτυχία. «Ηθελα να ασχοληθώ με την επιστημονική έρευνα. Η επιθυμία μου ήταν να συνεισφέρω στην πρόοδο της αντιμετώπισης και της καταπολέμησης των ασθενειών που πλήττουν τον άνθρωπο», περιγράφει στα «ΝΕΑ».
Σημαντικό γι’ αυτήν ήταν ότι με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οι σπουδές που έκανε στη Βρετανία ολοκληρώθηκαν σχεδόν στον μισό χρόνο από ό,τι θα γινόταν εάν τις έκανε στη χώρα μας. Ετσι, σε ηλικία μόλις 18 ετών και αφού είχε εξασφαλίσει την υποτροφία από το Αχιλλοπούλειο Ιδρυμα για τις σπουδές της, άφησε τη χώρα και εμπιστεύτηκε για το μέλλον της το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (UMIST) για σπουδές στη Βιοχημεία. «Οταν ολοκλήρωσα το βασικό μου αντικείμενο, ξεκίνησα το διδακτορικό μου στην ιατρική σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Αφορούσε στη γενετική μιας πολυσύνθετης νόσου, της παιδικής αρθρίτιδας», αναφέρει. Το διδακτορικό την έφερε για πρώτη φορά τόσο κοντά στο αντικείμενο που ήθελε όχι απλώς να ασχοληθεί αλλά να αφιερώσει την επαγγελματική της ζωή.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ

Έφη Μπαστούνη: Μια Ελληνίδα επικεφαλής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια!


Ομάδα βιολόγων και μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής μια Ελληνίδα, παρουσίασε μια πολύ σημαντική έρευνα, σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό στον τομέα της Βιολογίας, Journal of Cell Biology, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών στρατηγικών για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Πρόκειται για την Έφη Μπαστούνη, η οποία εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of California, San Diego. «Η ανακάλυψή μας αφορά την κατανόηση του μηχανιστικού τρόπου με τον οποίο τα λευκοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας) κινούνται προς τις εστίες φλεγμονής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μπαστούνη, σημειώνοντας ότι «πιο συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε πώς και τι είδους δυνάμεις παράγουν τα ουδετερόφιλα όπως και άλλοι μονοκύτταροι αμοιβαδοειδείς οργανισμοί κατά την κίνησή τους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια νέα τεχνική μέτρησης και υπολογισμού που έχουμε αναπτύξει στο εργαστήριό μας, η οποία μας επιτρέπει να δούμε με υψηλή ακρίβεια πώς αυτά τα τόσο μικροσκοπικά κύτταρα (~20 μm) προσκολλώνται σε επιφάνειες και ασκούν δυνάμεις σε αυτές προκειμένου να προχωρήσουν. Προς μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε ότι τα λευκοκύτταρα προσκολλώνται σε δύο περιοχές (πρόσθια και οπίσθια), καθώς μετακινούνται και προχωράνε ουσιαστικά «περπατώντας» και άρα ακολουθώντας ένα σχετικά απλό μοτίβο. Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν κατανοητό με ποιο τρόπο τα κύτταρα αυτά κινούνται και αν ακολουθούν ακανόνιστη μηχανικά πορεία ή χωροχρονικά οργανωμένη».


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Νικόλαος Χριστόφιλος: Ο «τρελός» επιστήμονας που «κατέκτησε» το διάστημα


Αναζητώντας τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο και ερευνώντας την τεράστια συμβολή τους σε επίπεδο πολιτισμού, τεχνών, επιστήμης και γενικότερα γνώσης σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ταξίδευαν, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την ιδιαίτερη παρουσία κάποιων μεγάλων προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν συμβάλλοντας δυναμικά στα προβλήματα κάθε τόπου.
Γιατί οι Έλληνες, όπου κι αν πάνε, όπου κι αν βρίσκονται, δεν μπορούν με τίποτα να ξεχάσουν το «δαιμόνιο» που έχουν στο DNA τους και το οποίο τους κάνει να μεγαλουργούν!
Αναλόγως και ο Νικόλαος Χριστόφιλος, ο «τρέλληνας» της Αμερικής, που συνέδεσε το όνομά του με το πρώτο πείραμα στο διάστημα, το περίφημο Argus.
Ο Νικόλαος Χριστόφιλος γεννήθηκε το 1916 στην Βοστόνη και από παιδί εξέφρασε την αγάπη του και την κλίση του –όπως φάνηκε αργότερα-, στην ραδιοφωνία, κατασκευάζοντας μόνος του πομπούς και δέκτες.Έπειτα αποφοίτησε και από την Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία Wisk Inc, η οποία εγκαθιστούσε και συντηρούσε ανελκυστήρες. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν την εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ι. Δαγκλή, να εγκαταλείψει τους ανελκυστήρες και να αναλάβει την συντήρηση φορτηγών. Αυτό, για τον πολυμήχανο Χριστόφιλο, ήταν πιο πολύ παιχνίδι παρά δουλειά και του άφηνε πολύ ελεύθερο χρόνο για να μελετά πυρηνική φυσική και μάλιστα από γερμανικά βιβλία, αφού μόνο αυτά ήταν εύκολο να βρεθούν στην κατοχική Αθήνα.

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Υπερσύγχρονο πυρηνικό καταφύγιο στο 424 ΓΣΝΕ ΘεσσαλονίκηςΓια άλλους τα πυρηνικά καταφύγια είναι συνυφασμένα με απόρρητα μυστικά, με το κλίμα φόβου του Ψυχρού Πολέμου και ιστορίες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, για άλλους αποτελούν και σήμερα στοιχεία ενός αναγκαίου συστήματος θωράκισης από πυρηνική απειλή και για όσους ζουν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια, είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.
Ενα πυρηνικό καταφύγιο – νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου, κάτω από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε για πρώτη φορά τις ερμητικά κλειστά πόρτες του για οργανωμένη ξενάγηση, στο πλαίσιο διεθνούς ημερίδας πυρηνικής ιατρικής του Eργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του 424 ΓΣΝΕ.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Πρόοδος στη θεραπεία του Πάρκινσον, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων


Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, καθώς κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναστρέψουν στον εγκέφαλο πειραματόζωων (αρουραίων) βλάβες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η νευρο-εκφυλιστική ασθένεια.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον κάποια στιγμή στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell», έκαναν λόγο για «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017  θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μια χημική ουσία – νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Για την ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, παρά μόνο μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξής της κυρίως μέσω φαρμάκων.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

OΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ


Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
H οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή νόσος που προσβάλλει τα κόκαλα με την αύξηση της ηλικίας και ευθύνεται για την ευκολία με την οποία εμφανίζονται τα κατάγματα σε μεγάλες ηλικίες, καθώς και για την βραδεία αποκατάσταση των καταγμάτων κατά το γήρας. Η οστεοπόρωση προσβάλλει τις γυναίκες σε μικρότερη συνήθως ηλικία από τους άντρες, μετά την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστού. Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και πολλές φορές το πρώτο σύμπτωμα είναι το εύκολο κάταγμα. Άλλα συμπτώματα που δεν εμφανίζονται όμως πάντα, είναι ο πόνος στην ράχη, απώλεια ύψους, πόνοι στα κόκαλα.
Ειδικές εξετάσεις που γίνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες μετά την ηλικία των 65 ετών ανιχνεύουν την κατάσταση του σκελετού. Η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η κληρονομικότητα, η υπερκατανάλωση καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γερνούν πρόωρα τον σκελετό. Η ιδανική πρόσληψη ασβεστίου στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι τουλάχιστον 1000mg. Mετά την εμμηνόπαυση και με την αύξηση της ηλικίας όμως και στον άντρα, τα κόκαλα εξασθενούν και οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται τουλάχιστον σε 1500 mg.

ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΓΕΙΟΧΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Νέο υλικό φέρνει επανάσταση στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις


Η χρήση της νανοτεχνολογίας δίνει λύσεις στις στενώσεις αγγείων.Νέα, πρωτοποριακά στέντ, κατασκευασμένα με υλικά βασισμένα στη νανοτεχνολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις. Τα νέα αυτά στέντ (επικαλυμμένοι νάρθηκες), έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων στο ανθρώπινο σώμα και οι πιθανότητες να «βουλώσουν» και να υποστεί ο ασθενής θρόμβωση, από ενδεχόμενες επαναστενώσεις αγγείων, περιορίζονται σημαντικά.
Ακόμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η κατασκευή των νέων, κατασκευασμένων από νανο – ίνες, στέντ, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και όπως εκτιμούν οι επισήμονες σε δύο περίπου χρόνια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ξεκινήσει η τοποθέτησή του σε ασθενείς, στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα του του αναπληρωτή καθηγητή στο ΑΠΘ, Κυριάκου Κτενίδη, σε συνεργασία με το το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Στέργιου Λογοθετίδη.

ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Θεόδωρος Φώτσης: Ο Θεσπρωτός γιατρός με την παγκόσμια αναγνώριση για τις ανακαλύψεις του!


Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΜΒΒ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στα Ιωάννινα, που ανακάλυψε «το ρόλο του ενδοπλασματικού δικτύου του κυττάρου στην αγγειογένεση και την επιβίωση των ενδοθηλιακών κυττάρων», βοηθώντας στη θεραπεία πληθώρας ασθενειών, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου, είναι ο καθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του Biomedical Research Institute του ΙΤΕ (FORTH-BRI), από το Πολύδροσο Σουλίου.

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ

Εξωσκελετική τεχνολογία για μια νέα ζωή


Θυμίζοντας βιονικό πολεμιστή από το μέλλον, ένας άνθρωπος που είχε μείνει παράλυτος εξαιτίας κακώσεων στον νωτιαίο μυελό μπόρεσε με την βοήθεια εξωσκελετού να περπατήσει ξανά.
Η Επανάσταση των Μηχανών ξεκίνησε, όχι για να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος όπως θέλει το… Χόλυγουντ αλλά για να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να κάνουν μια νέα ζωή. Ο Αμερικανός Σέϊν Μόσκο είναι ένας από αυτούς: φορώντας έναν βιονικό εξωσκελετό της Ekso Bionics, μπόρεσε να σηκωθεί από το αναπηρικό αμαξίδιο και να περπατήσει και πάλι παρά την μερική βλάβη που είχε υποστεί στον νωτιαίο μυελό, κάνοντας αργά αλλά σταθερά βήματα προς το μέλλον –και μια νέα ζωή.

ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΕΤΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Συσκευή που εμφυτεύεται ρίχνει την πίεση.


 Μια νέα καινοτομική συσκευή, που εμφυτεύεται στο σώμα, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την πίεση του αίματος σε ασθενείς με επίμονη και μη ελεγχόμενη υπέρταση, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας.
Η συσκευή με την ονομασία «Coupler», που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ROX Medical, έχει μέγεθος όσο περίπου ένα αυτοκόλλητο τετράγωνο χαρτί και εισάγεται ανώδυνα ανάμεσα στην αρτηρία και στη φλέβα, στο άνω μέρος του μηρού, μέσω μιας απλής διαδικασίας που διαρκεί περίπου 40 λεπτά και γίνεται με τοπικό αναισθητικό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΠΙ

Διάγνωση του καρκίνου με ένα χάπι


Επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσει τις επώδυνες βιοψίες.
Μια σημαντική ανακοίνωση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαγνωστεί ο καρκίνος, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία απλών εξετάσεων αίματος που θα αντικαταστήσουν τις επώδυνες βιοψίες.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα χάπι, το οποίο θα προκαλεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων πρωτεϊνών από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.


ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Βρήκαν το «κλειδί» για να σταματούν το Αλτσχάιμερ στην αρχή του


Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε το «κλειδί» για να σταματά τη νόσο Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδιά της.
Η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα να μετατραπεί η γνώση αυτή σε ένα φάρμακο που θα βοηθάει τους ασθενείς.
Το «κλειδί» αυτό είναι ένα μόριο που εκ φύσεως υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο μπλοκάρει ένα ουσιώδες σημείο στην ανάπτυξη της νόσου και ουσιαστικά «σπάει» την τοξική αλυσίδα των χημικών διεργασιών που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Καρολίνσκα και Λουντ, στη Σουηδία, και το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ στη Βρετανία, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Εσθονία, ανέλυσαν εγκεφαλικό ιστό ποντικιών και εξέτασαν μία-μία τις διεργασίες που συμβαίνουν από τη στιγμή που αρχίζουν να διαταράσσονται τα εγκεφαλικά κύτταρα έως τη στιγμή που εκδηλώνεται το Αλτσχάιμερ.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια και στην Ελλάδα


Σημαντικές ανακοινώσεις από το συνέδριο Vessels & Stroke 2015, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 6-8 Μαρτίου.
Παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοπορεί. Η πανεπιστημιακή, καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης είναι ανάμεσα στα δέκα κέντρα όλης της Ευρώπης, που εφαρμόζει το λεγόμενο ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.
«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.

ΔΕΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ 2015

Τα δέκα ιατρικά θαύματα που έρχονται το 2015!


Κινητές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, πρωτοποριακά εμβόλια και φάρμακα, ανώδυνες εξετάσεις αίματος, ακτινοθεραπείες στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων… Αυτές είναι οι ιατρικές εξελίξεις που πρόκειται να κάνουν τη διαφορά στην φροντίδα των ασθενών το 2015, σύμφωνα με 110 γιατρούς και επιστήμονες της φημισμένης Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι οποίοι εξέτασαν προσφάτως όλες τις ιατρικές εξελίξεις για να ξεχωρίσουν τις πιο σημαντικές.
Το «Top 10 των Ιατρικών Καινοτομιών», όπως αποκαλείται, εκδίδεται από την Κλινική εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και η βαθμολογία του στην πρόβλεψη των πιο σημαντικών εξελίξεων είναι πολύ καλή, κατά τον δρα Μάικλ Ρόιζεν, επιστημονικό υπεύθυνο του Wellness Institute και καθηγητή Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Lerner της κλινικής.
Δείτε λοιπόν παρακάτω το εφετινό Top 10 των ιατρικών ανακαλύψεων:


ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΜΙΤ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Τους αναγνώρισε το MIT, αλλά όχι η Ελλάδα


Πριν από ένα περίπου χρόνο, έκανε τον γύρο του κόσμου, η είδηση ότι Βρετανοί ερευνητές για πρώτη φορά δοκίμασαν τα γυαλιά-υπολογιστές της Google σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, διερευνώντας αν και σε ποιο βαθμό αυτά είναι δυνατόν να τους βοηθήσουν. Ένα χρόνο πριν από αυτή την καινοτομία, μια ανάλογη είδηση, που αφορούσε όμως σε Έλληνες ερευνητές και μάλιστα από τα Ιωάννινα, οι οποίοι δημιούργησαν δύο συσκευές και σκοπός τους ήταν όχι μόνο να δώσουν μια ιδέα, η οποία θα παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να βοηθήσουν ουσιαστικά τους ασθενείς με Πάρκινσον, διαδόθηκε γρήγορα και μας έκανε υπερήφανους.
Ποια η διαφορά; Ότι, ενώ η έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια πολλές φορές προηγείται και κάνει βήματα μπροστά, η ανυπαρξία σύνδεσής της με την αγορά, οι περικοπές και η έλλειψη υποδομών, δεν της επιτρέπει να φτάσει στον τελικό της σκοπό. Που δεν είναι άλλος, από το να φτάσουν οι καινοτόμες συσκευές από το εργαστήριο στον ασθενή.

ΑΥΤΟΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΘΑ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΤΑΣ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ !

Συσκευές αυτοκαθοδηγούμενες θα εισχωρούν στον οργανισμό καθαρίζοντας τις αρτηρίες!


Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας.
Επιστήμονες από το Κολούμπια και το Χάρβαρντ επιστρατεύουν τη νανοτεχνολογία Νανοσωματίδια που δρουν ως μίνι drones- συσκευές αυτοκαθοδηγούμενες – θα κυκλοφορούν μέσα στις αρτηρίες και θα τις προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, λόγω υψηλής χοληστερίνης.
Για τους Αμερικανούς επιστήμονες , αυτή είναι η νέα πειραματική λύση που μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική θεραπεία για την αθηροσκλήρωση στο μέλλον προλαμβάνοντας τις θρομβώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΡΩΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΚΑΝΗΣ

Επιτυχής η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση λεκάνης


Ένας 18χρονος Ιταλός υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντικατάσταση της μισής λεκάνης του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τορίνου.


Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Ο ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΙΜΟΝΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΙΜΟΝΗΣ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

 

της Μαρίας Χρονοπούλου
Πριν τρεις αιώνες, την ανθρωπότητα την μάστιζαν τρομερές επιδημίες, γνωστότερες με τον όρο «λοιμός». Μια από τις αρρώστιες της εποχής, που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους ήταν και η ευλογιά. Το 1713 η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου, έκανε ανακοίνωση για την ανακάλυψη μιας μεθόδου ανοσοποίησης κατά της ευλογιάς.
Τη μέθοδο ανακάλυψε ο Χιώτης γιατρός Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720), καθηγητής του Πανεπιστημίου Παδούης Ιταλίας. Μετά απ` αυτό ανακηρύχθηκε και Διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Εμμανουήλ Τιμόνης ασκούσε την ιατρική στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αρχίατρος του Σουλτάνου. Δυο χρόνια αργότερα ένας άλλος Έλληνας ιατρός ο Ιάκωβος Πυλαρινός από την Κεφαλονιά, έκανε μια παρόμοια ανακάλυψη. Ο ίδιος ήταν αρχίατρος του Μεγάλου Πέτρου του τσάρου της Ρωσίας. Η πρωτοκαθεδρία όμως, ανήκει δικαιωματικά στον Τιμόνη.

ΑΡΤΣΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

ΩΣ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Ο «Έλληνας του Αιώνα» Άρτσι Καλοκαιρινός που έσωσε τους Αβοριγίνες


Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ομογένειας της Αυστραλίας, ο Αρτσι Καλοκαιρινός έσβησε πλήρης ημερών που το 2000 είχε ανακηρυχτεί «Έλληνας του Αιώνα» από την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» καθώς με την ανακάλυψή του έσωσε τους Αβοριγίνες, τους ιθαγενείς της Αυστραλίας.
Ο Αρτσι Καλοκαιρινός έγινε παγκόσμια γνωστός για τις έρευνές του με αντικείμενο την αποβιταμίνωση των ανηλίκων και τις συνέπειες του τραχώματος και του καταρράκτη. Τα συμπεράσματα των ερευνών του τα κατέγραψε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Every Second Child» (Kάθε δεύτερο παιδί)


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Παγκόσμια «πρωτιά» για τον αυτισμό από συμπάροικο επιστήμονα                                       Ο ομογενής επιστήμονας Σταν Σκαφίδας

Ένα γενετικό τεστ που θα προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια χάρη σε ανακάλυψη ομογενή επιστήμονα της Μελβούρνης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, επικεφαλής των οποίων είναι ο ομογενής, Σταν Σκαφίδας, καθηγητής Νανοτεχνολογίας, υποστηρίζουν ότι το τεστ αυτό θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τον αυτισμό έγκαιρα και να τον θεραπεύουν.
Σύμφωνα με την ανακάλυψή τους, με τεστ αίματος θα είναι δυνατόν να εντοπίζεται ο αυτισμός με πιθανότητα επιτυχίας 70%.
Ο καθηγητής, Σταν Σκαφίδας, είπε ότι η ανακάλυψη είναι «εντυπωσιακή» γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρασκευάσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του αυτισμού σε πρόωρο στάδιο.

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΤΟΡΑΖ Βλέπε μηχανή Αναζήτησης


ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΊΜΕΡ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ

Δημήτρης Καπογιάννης: Ο Ελληνας γιατρός που με την ανακάλυψη του θα εντοπίζει το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν εκδηλωθείΜία εξέταση αίματος που δημιούργησε Ελληνας ερευνητής στις ΗΠΑ, μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμα και δέκα ολόκληρα χρόνια πριν εκδηλωθεί με ποσοστό επιτυχίας 100%!
Η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της νέας εξέτασης έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Νευρολογίας στην Ουάσινγκτον και επιτρέπει στους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στα πρώιμα στάδια με μεγαλύτερη επιτυχία.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ

Νέα ανακάλυψη προσφέρει ελπίδες ότι θα εμποδίσει να δημιουργούνται πέτρες στα νεφρά


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα τεχνική που καταπολεμά την ανάπτυξη κρυστάλλων σε ορισμένες πέτρες των νεφρών, προσφέροντας ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να παρεμποδιστεί η δημιουργία αυτών των λίθων που μερικές φορές προκαλούν τρομερό πόνο.

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΕ ΧΑΠΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ

Νέο φάρμακο κατά της ιλαράς σε χάπι


Νέο φάρμακο σε μορφή χαπιού κατά της ιλαράς, το οποίο μπορεί να προστατεύσει όσους ανθρώπους έχουν ήδη μολυνθεί, παρεμποδίζοντας την εξάπλωση της νόσου, δοκίμασαν Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες σε πειραματόζωα, με ιδιαίτερη επιτυχία. Μέχρι σήμερα, προστασία κατά της ιλαράς , η οποία φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, παρέχει μόνο το σχετικό εμβόλιο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, του Ινστιτούτου Ανακάλυψης Φαρμάκων Έμορι και του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Πλέμπερ ανέπτυξαν ένα φάρμακο, με την προσωρινή ονομασία ERDRP-0519, το οποίο μπλοκάρει την αναπαραγωγή του ιού και το χορήγησαν από το στόμα σε κουνάβια, τα οποία είχαν μολυνθεί με έναν ιό συγγενικό της ιλαράς.

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

Νέο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια για ταχύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων


 
Ενα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχουν περίπου 100.000 Έλληνες, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε για έγκριση πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εκτίμησης Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) και βασίζεται σε ένα εκτενές, παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών μελετών διάρκειας έως και 52 εβδομάδων, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.400 ασθενείς με σχιζοφρένεια.
Το βασικό πλεονέκτημα της Αριπιπραζόλης (Aripiprazole), όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του νέου σκευάσματος, είναι το ευνοϊκό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς και ταχύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Μείωση εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων από νέο φάρμακοΈνα νέο φάρμακο, που καταπολεμά τη ψηλή αρτηριακή πίεση, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο μπορεί να μειώνει την υπέρταση αλλά μειώνει σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό, τους θανάτους που προκύπτουν από εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα του μυοκαρδίου σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες θεραπείες.
Οι διαπιστώσεις αυτές είναι βαρυσήμαντες και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Η εφαρμογή της νέας αυτής θεραπείας θα μπορούσε να σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Η κλινική έρευνα έγινε από Σουηδούς γιατρούς σε 9.193 ασθενείς ηλικίας 55 έως 80 ετών οι οποίοι έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση.
Το νέο φάρμακο που δοκιμάστηκε είναι το losartan το οποίο ανήκει στην νέα κατηγορία των φαρμάκων που είναι οι αναστολείς της αγγειοτασίνης ΙΙ.
Η νέα θεραπεία συγκρίθηκε με την κλασσική θεραπεία υπέρτασης που είναι ο συνδυασμός του atenolol (ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων β) και διουρητικών.

Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ

Ελληνική πατέντα για "ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ"!!!Φανταστείτε ένα δέντρο που παράγει ενέργεια όταν περνά ο άνεμος μέσα από τα κλαδιά του.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Λεωνίδας Κόντος όχι μόνο το φαντάστηκε αλλά κατοχύρωσε και την παγκόσμια πατέντα για το πρώτο αιολικό...
δέντρο.
Στην ουσία.... πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης σε σχέση με τις συνήθεις, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και με ένταση ανέμου 2 μποφόρ, όπως εξηγεί ο κ. Κόντος."Το πλεονέκτημα είναι ότι ένα τέτοιου είδους αιολικό πάρκο δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα -ο θόρυβος που διώχνει την πανίδα της περιοχής είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ λόγω του μικρού όγκου των πτερυγίων δεν υπάρχει κίνδυνος για τα πουλιά". Το αιολικό δέντρο έχει περάσει ήδη από το στάδιο της εφεύρεσης σε αυτό της παραγωγής παρόλο που, όπως λέει ο ίδιος, "στην Ελλάδα είναι κατόρθωμα να κάνεις μια καινοτομική ιδέα πράξη, υπάρχουν πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ το Ελληνικό κράτος δεν υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθηκη ιστολογιου