ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.

ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΜΠΡΟΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΄Εστι Δίκης Οφθαλμός...

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
 ΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ
ΗΠΑ: 
«Αυξήστε τις δαπάνες σας 
στο επίπεδο της Ελλάδας 
ή εμείς φεύγουμε από το ΝΑΤΟ!»


                                             31.  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

                                             Μία  συνάντηση
                                             δίνει  απάντηση
                                             σε  ερωτήματα.

                                             Μπορεί  να  δείξει
                                             μιά  όποια  λύση
                                             στα  πρώτα  βήματα.

                                            ΄Οταν  τη  θέλεις
                                             δε  λογαριάζεις
                                             τα  όποια  σύνορα.

                                            ΄Εχει  ενδιαφέρον.
                                             Δρόμο  ανοίγει
                                             μέσα  στο  σήμερα.

                                              Κάποια  συνάντηση
                                              χωρίς  απάντηση
                                              κρύβει  παγίδα.

                                              Είναι φορές
                                              πούρχεται  λές,
                                              η  καταιγίδα.

                                            ΄Οπως  καί  νάχει
                                              είναι  μιά  μάχη.
                                              Δίνει  ελπίδα.

                                                       Πειραιάς, Οκτώβριος 1999
                                                         Γεώργιος  Βελλιανίτης
                                                            Παξινός Ποιητής

Πηγή. pronews.gr
20:36  15/02/2017
Τελεσίγραφο με περιθώριο ενός έτους έδωσαν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο επίπεδο της Ελλάδας (κατ’ ελάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους)  όπως προβλέπεται από τη συμμαχία, με την προειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αμερική θα «περιορίσει τις δεσμεύσεις» της έναντι των υπολοίπων μελών.
Να σημειωθεί ότι οι Ελληνικές δαπάνες είναι στο 2,2%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ξεκαθάρισε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι «η Αμερική θα αποδεχθεί τις υποχρεώσεις της, αλλά αν οι χώρες σας δεν επιθυμούν να δουν τις ΗΠΑ να μετριάζουν τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία, θα πρέπει να δείξουν την υποστήριξή τους στην κοινή μας άμυνα».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είχε αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «άχρηστο» και είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Αμερικής να υπερασπιστεί την Ευρώπη, αν και μετά την εκλογή του επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ωστόσο ζήτημα αμυντικών δαπανών από τις άλλες χώρες-μέλη της συμμαχίας.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι μόνο πέντε χώρες-μέλη της συμμαχίας (μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Βρετανία και Ελλάδα…) τηρούν το στόχο για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας αυτόν τον μήνα πως τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να καταβάλλουν πλήρως τις οικονομικές συνεισφορές τους, αν και η περυσινή αύξηση αποτελεί μια ευρύτερη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στις ανησυχίες για τους μαχητικούς ισλαμιστές.
«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα... δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως ο Τραμπ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει, επίσης, τη δαπάνη.
Ωστόσο, το 2015 μόνο η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία τήρησαν τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.
«Η εικόνα εξακολουθεί να είναι μικτή, μερικοί σύμμαχοι εξακολουθούν πραγματικά να αγωνίζονται» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuetrs πως πέντε σύμμαχοι, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, ανταποκρίθηκαν ή υπερέβησαν κατά το 2016 το όριο που τίθεται από το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον ερχόμενο μήνα τα πλήρη στοιχεία για το 2016.
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε πως αναμένει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης θα είναι ένα από τα κύρια θέματα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο στις Βρυξέλλες με τον Τραμπ.
Ωστόσο, στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως οι 26 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν μεν συνολικά τις αμυντικές δαπάνες τους το 2016, αλλά μόνο σε «μικρή» κλίμακα. Σύμφωνα με το IISS, το οποίο βασίζεται σε μια διαφορετική μεθοδολογία από το ΝΑΤΟ για τον υπολογισμό των δαπανών, μόνο δύο από τις εν λόγω χώρες τήρησαν τον στόχο να αφιερώνεται για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ και αυτές είναι η Εσθονία και η Ελλάδα. Το Ινστιτούτο υπολογίζει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας κατά το 2016 στο 1,98% του ΑΕΠ.
Στην εφετινή ετήσια έκθεση του IISS υπογραμμίζεται πως η Κίνα συνεχίζει να εξοπλίζεται ταχύτερα από τις άλλες χώρες, σε σημείο που σε ορισμένους στρατιωτικούς τομείς οδεύει προς μια οιωνεί ισοπαλία με τη Δύση.
«Η στρατιωτική τεχνολογική ανωτερότητα της Δύσης, που θεωρείτο κάτι κεκτημένο, αμφισβητείται όλο και περισσότερο» υπογράμμισε ο διευθυντής του IISS Τζον Τσίπμαν παρουσιάζοντας την Τρίτη στο Λονδίνο αυτήν την ετήσια έκθεση που αφορά στην ισορροπία των ενόπλων δυνάμεων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με το IISS, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας έφθασε το 2016 τα 145 δισ. δολάρια.
Παραμένει πολύ χαμηλότερος απ' αυτόν των ΗΠΑ (604,5 δις), αλλά είναι σαφώς μεγαλύτερος απ' αυτόν της Ρωσίας (ο τρίτος μεγαλύτερος αμυντικός προϋπολογισμός στον κόσμο με 58,9 δισ.), της Σαουδικής Αραβίας (56,9 δις), της Βρετανίας (52,5 δις) ή της Γαλλίας (47,2 δισ.).
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθηκη ιστολογιου