vergina
«Ευρήματα πέραν της πιο τολμηρής φαντασίας» λέει η υπεύθυνη των ανασκαφών Αγγελική Κοτταρίδη.
Kαινούργια στοιχεία στην ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής αλλά και στην προσωπογραφία της Μακεδονικής βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών προσθέτουν, σύμφωνα με την διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αγγελικής Κοτταρίδη, οι πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών στη Βεργίνα. Ο λόγος για τους πέντε νέους τάφους, τρεις Κιβωτιόσχημους και δυο Μακεδονικούς, που βρέθηκαν στις Αιγές, τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων.


«Μερικές φορές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις ξεπερνούν και την πιο τολμηρή και αισιόδοξη φαντασία», λέει η κυρία Κοτταρίδη καθώς θεωρεί ότι συμπληρώνεται το παζλ της ταφικής συστάδας των Τημενιδών στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Ανάπλαση-ανάδειξη της βασιλικής Νεκρόπολης των Αιγών. Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών». Η κυρία Κοτταρίδη, κατεξοχήν αρχαιολόγος πεδίου με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες με επίκεντρο τις Αιγές, συνδέει κάποιους από τους τάφους με ιστορικά πρόσωπα Μακεδονικής βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών για να τονίσει τη σοβαρότητα της ανακάλυψης. Το TheTOC.gr εντόπισε την κυρία Κοτταρίδη καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη αλλά η ίδια δεν είχε το χρόνο και επιφυλάχθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με την κυρία Κοτταρίδη που έχει συνεργαστεί για χρόνια ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου και από το 1991 είναι υπεύθυνη για ανασκαφές και έργα στήριξης των Αιγών _ γνωστή και ως Βασίλισσα των Αιγών _ το ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο ένας από τους τρεις κιβωτιόσχημους τάφους ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β΄ (454-413 π.Χ.) που χρειάστηκε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειο του ανεξάρτητο μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο ένας από τους δύο μακεδονικούς τάφους με δωρικές κολώνες έχει πρόσοψη που παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ΄, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.
Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη θέση σε σχέση με τις ανακοινώσεις της κυρίας Κοτταρίδη που διατυπώνονται σήμερα
Χτισμένοι και οι δύο την ίδια εποχή (προς το τέλος του 4ου αι. π.Χ.,) δίπλα- δίπλα και με τον ίδιο προσανατολισμό, ο ιωνικός και ο νέος δωρικός τάφος δίνουν την εικόνα ενός δίδυμου με ιδιαίτερη συνάφεια. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι ο Κάσσανδρος μετέφερε και έθαψε στις Αιγές τα οστά του Φίλιππου Γ΄ Αρριδαίου και της συζύγου του Αδέας -Ευρυδίκης καθώς και της μητέρας της τελευταίας της Κύνας που ήταν κόρη του Φιλίππου Β. ΄ Ένας από τους τελευταίους Τημενίδες ο Φίλιππος Γ΄ Αρριδαίος (323-317 π.Χ.) είχε προφανώς δικαίωμα να ταφεί στην παλιά βασιλική συστάδα και ο ιωνικός τάφος με τον ασυνήθιστα βαθύ προθάλαμο που προφανώς προοριζόταν για την ταφή και ενός δεύτερου νεκρού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον τάφο του Φιλίππου Β΄, προσφέρεται ιδανικά για την ταφή του βασιλικού ζευγαριού, μια υπόθεση που την ενισχύει αποφασιστικά η παρουσία του διδύμου τάφου όπου θα μπορούσαν να έχουν αποτεθεί τα οστά της Κύνας, πεθεράς και συγχρόνως ετεροθαλούς αδελφής του Φιλίππου Αριδαίου!
Κοντά στους άλλους δυο, αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό από αυτούς, ο τρίτος μακεδονικός τάφος ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τους προηγούμενους. Δυστυχώς σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτήριο έχει καταστραφεί από την λιθολόγηση, αλλά οι λιθόκτιστες παρειές του «δρόμου» του και η μοναδική μνημειώδης λίθινη κλίμακα που καλύπτει όλο το πλάτος του, οδηγώντας στο λιθόστρωτο πλάτωμα της εισόδου, αποκαθιστούν κάτι από την χαμένη μεγαλοπρέπεια του μνημείου που δεν αποκλείεται να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιούς του, που όντας παιδιά της Θεσσαλονίκης, ανήκαν και αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενιδών.
Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη θέση σε σχέση με τις ανακοινώσεις της κυρίας Κοτταρίδη που διατυπώνονται σήμερα κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό ΄Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.