Θα πούμε το νερό, νεράκι!
Τέλος στο δίκτυο ύδρευσης.
37.
ΤΑΞΙΔΙ
Φεύγουν τα
καράβια
δακρύζουνε μάτια
καρδιές που
ραγίζουνε
μαντήλια ανεμίζουνε.
Φεύγει το
καράβι
παίρνει την
αγάπη
κι αρχίζει
ο σκληρός
χωρισμός
καί το
δάκρυ.
Να γυρίσεις
πίσω.
Θα σε
περιμένω.
Τα χείλη
να φιλήσω
μ' ένα
θερμό φιλί
προσμένω.
΄Οταν
γυρίσεις πίσω
θα σε
περιμένω.
Κι εκεί
στα ξένα,
εκεί στα
ξένα μακρυά,
να μην ξεχάσεις
μιά φτωχή
καρδιά
οπού γιά
σένανε
γιά σένανε
χαρούμενα χτυπά !
Λίγα λουλούδια !
Λουλούδια
ρίχνω στο γιαλό.
Ανθόσπαρτος ο
δρόμος σου.
Πήγαινε στο
καλό !
Χίος, Ιούνιος 1968
Γεώργιος Βελλιανίτης
Παξινός Ποιητής
Δημοσιεύθηκε 18 Απριλίου 2017 08:20 στην κατηγορία ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
Η Ατζέντα 2030 είναι εδώ!
Φανταστείτε ένα μέλλον όπου κάθε σπίτι θα διαθέτει μια συσκευή με την οποία θα «τραβά» από τον αέρα όλο το νερό που χρειάζεται ένα νοικοκυριό, ακόμη και αν το κλίμα είναι πολύ ξηρό ή ακόμη και έρημος. Και αυτό θα επιτυγχάνεται μόνο με τη βοήθεια της ενέργειας από τον ήλιο.
Το μέλλον αυτό ίσως δεν είναι τόσο μακρινό, χάρη σε έναν καινοτόμο ηλιακό συλλέκτη νερού που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Η συσκευή μπορεί να «αντλήσει» από τον αέρα του περιβάλλοντος αρκετά λίτρα νερού κάθε μέρα, ακόμη και αν η υγρασία δεν ξεπερνά το 20%.
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων ΜΙΤ (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (Τμήμα Χημείας), με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Ομάρ Γιαγκί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υλικό, που αποκαλείται «μεταλλο-οργανικό πλαίσιο» (metal–organic framework – MOF).
Με υγρασία 20% έως 30% στο περιβάλλον, η συσκευή παράγει σχεδόν τρία λίτρα νερού από τον αέρα σε διάστημα 12 ωρών, χρησιμοποιώντας ένα κιλό από το υλικό MOF. Δοκιμές που έγιναν στις στέγες κτιρίων, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή δουλεύει σε πραγματικές συνθήκες. Μέχρι σήμερα, οι συλλέκτες νερού μπορούσαν να δουλέψουν είτε μόνο σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας, είτε με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού.
«Το όραμά μας για το μέλλον είναι να έχουμε νερό εκτός δικτύου ύδρευσης, με μια οικιακή συσκευή που θα το αντλεί από τον αέρα για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Είναι κάτι που, όπως δείχνει το πείραμά μας, είναι εφικτό και θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε εξατομικευμένο νερό», δήλωσε ο Γιαγκί.
Ο Αμερικανός χημικός εφηύρε τα μεταλλο-οργανικά πλαίσια πριν από περίπου 20 χρόνια, συνδυάζοντας μέταλλα όπως το μαγνήσιο ή το αλουμίνιο με οργανικά μόρια, με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούνται πορώδεις δομές ιδανικές για αποθήκευση αερίων και υγρών. Από τότε, πάνω από 20.000 διαφορετικά υλικά MOF έχουν δημιουργεί διεθνώς και μερικά ήδη δοκιμάζονται από εταιρείες-κολοσσούς όπως η γερμανική BASF για την αποθήκευση και μεταφορά χημικών όπως το μεθάνιο ή το υδρογόνο.
Αυτά διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Απ ό,τι καταλαβαίνουμε στόχο είναι να καταργηθεί όχι μόνο το δίκτυο ύδρευσης αλλά και οι όποιες γεωτρήσεις και οι πολίτες να παίρνουν το νερό που θεωρεί το κράτος πως πρέπει να παίρνουν, όντες πλήρως εξαρτημένοι.
el.gr & triklopodia.gr