Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΟΚΟΒΕΙ
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!
Ελληνίδα Παρήγαγε Κύτταρα
Που Καταπολεμούν Τον Καρκίνο
196.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΠΟΡΕΣ
΄Ελληνες σκυθρωποί, πικραμένοι.
Σκορπίσατε σ’ όλη την Οικουμένη,
παρακινούμενοι από το Πνεύμα σας.
Αυτό μές΄στους αιώνες επιμένει.
Εδώ δεν σας εσήκωνε ο τόπος.
Σας αδικούσανε ποικιλοτρόπως.
Πώς φαίνεται η νέα
σας πατρίδα;
Βλέπετε κεί
καμμίαν
ηλιαχτίδα;
Με μύριες πίκρες βαρυφορτωμένοι
και από την πατρίδα προδομένοι.
Κινήσατε να βρείτε την
ελπίδα
για να γλυτώσετε απ΄την καταιγίδα.
Κόντρα στα κύματα,
κόντρα στις μπόρες,
δίνετε
τώρα μάχες σ΄άλλες χώρες.
Πάλι ξανά γράφετε Ιστορία,
προκαλώντας στον Κόσμο
απορία!
Πειραιάς,
Δεκέμβριος 2014
Γεώργιος Βελλιανίτης
Παξινός Ποιητής
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ23|03|2019 15:29
Η Μαρία Θέμελη είναι ερευνήτρια, με σπουδαία συμβολή στην θεραπεία του αιματολογικού καρκίνου και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ολλανδία. Κρατώντας στα χέρια της το βραβείο Καινοτομίας «Αργώ» – που απονέμεται σε Έλληνες που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό – είπε ότι η δουλειά της που αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο είναι κάτι αυτονόητο για την ίδια.
«Λαμβάνω τόση ικανοποίηση και έμπνευση από τη νοητική και πρακτική ερευνητική εργασία που για εμένα το να είμαι στο εργαστήριο το σαββατοκύριακο ή να δουλεύω γράφοντας νέες ιδέες το βράδυ δεν μοιάζει θυσία. Και ευτυχώς, ο άντρας μου είναι και αυτός ερευνητής στον ίδιο τομέα και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την επιστήμη», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Όπως επισημαίνει, τον επιστημονικό τρόπο σκέψης τής τον έμαθαν πρώτα οι γονείς της και μετά το ελληνικό πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή Πατρών. Όμως, όταν τη ρωτάμε αν χωρίς γνωριμίες, απλά και μόνο με το ερευνητικό της έργο, θα κέρδιζε στη χώρα μας τον τίτλο «Γυναίκα της Χρονιάς», όπως της συνέβη στην Ολλανδία, αναφέρει:
«Η αλήθεια είναι ότι πριν φύγω από την Ελλάδα είχα κάνει αίτηση σε ό,τι υποτροφία υπάρχει χωρίς αποτέλεσμα. Μην νομίζετε όμως ότι δεν με εξέπληξε και η βράβευσή μου στην Ολλανδία, διότι και εδώ πολλές φορές έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου η ανάληψη θέσεων ή χρηματοδότηση είναι καθαρά θέμα γνωριμιών και networking. Και στην Αμερική το ίδιο. Αυτό που δεν έχω συναντήσει στην Ολλανδία είναι εκπτώσεις στα προσόντα, τέτοιες ώστε να γίνεται επικίνδυνο για την κοινωνία, κάτι που δυστυχώς έχω δει στην Ελλάδα».
Η καινοτομία στην οποία αφορά το βραβείο «Αργώ» είναι μία πατέντα -που βρήκε με την ομάδα της- μεθόδου παραγωγής κυττάρων (CAR-T κυττάρων) που καταπολεμούν τον καρκίνο. Σκοπός της είναι να κάνει αυτήν την πατέντα προσβάσιμη σε όλους, γιατί, όπως πιστεύει, η θεραπεία για τον καρκίνο δεν μπορεί να είναι προνόμιο λίγων.
makeleio.gr