ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΩΡΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΑΞΟΙ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΥΡΟΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ! (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΠΥΡΠΟΛΙΤΗΣ 1821). EIΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΠΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ, ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ.
(ΜΗ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙ.
ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ).
΄Αποψη λιμενίσκου Λογγού Παξών.
ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ! Σ' ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΥΜΜΕΝΗ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ. ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ!
Καμπάνες ήχούν, μεσ' στ' Απριλιού τ' ολόχρυσο δειλινό και πάνω απ’ τις κορφές
των κυπαρισσιών, χρυσάπουλιάπετούν. ΓαλάζιοΠέπλο.Σκέπη, ευλογημένηςγήςτωνανθέων. Χρυσό Φώς,
Ουρανού Φώς, τηςΑγάπηςκαίτηςΕλπίδας. (Από Ποίημα ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΕΠΛΟ. Ρόδος, Φεβρουάριος 1967).
Κάποιο σπιτάκι φτωχικό,
γιά χρόνια θά 'μενε κλειστό,
χωρίς χαμόγελο ή τραγούδι.
΄Αδειο από γέλια και χαρές,
από ωραίες αγκαλιές,
χωρίς ένα λουλούδι!...
(Από Ποίημα ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ.
Παξοί, Ιούλιος 1972)
ΣΑΪΤ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
>
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΕΡΤΑΤΟΝ (ΑΓΑΘΟΝ) Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΤΕ ΦΙΛΟΥΣ,
ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΣΑΝ ΣΚΥΛΟΥΣ.
ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΣΚΥΛΟΥΣ,
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
ΧΥΔΑΙΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΔΙΧΑΣΜΟ.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ,
Σ'ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ.
(Από Ποίημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΕΡΘΕΙΤΕ. Παξοί, Αύγουστος 2015)
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΦΘΟΡΑΣ, ΟΛΟΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙΤΕ.
ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΕΙΤΕ.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΒΟΛΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ.
ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΨΗΛΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ!
(Από το Ποίημα ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.Πειραιάς, Μάρτιος 2002).
(Εις μνήμην του δημιουργού αυτών των σελίδων, αείμνηστου Γιάννη Τσίπα).
Σημείωση:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΑΪΤΣ
TEXNOΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΕΔΩ.
Γιατί οι Αμερικάνοι «ρίχνουν» 2 δισ.
και κάνουν τεχνολογικό hub την Ελλάδα.
ΗΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
219. Ο ΛΙΜΟΚΟΝΤΟΡΟΣ
(
ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΟΣ
Ο ΨΩΡΟΠΕΡΗΦΑΝΟΣ)
Γίνεται
μεγάλος ντόρος.
Περνά ο
λιμοκοντόρος.
Κάνει παντού
τον Κύριο
με βλέμμα
δηλιτήριο.
Σε βλέπει παίρνοντας ύφος.
Η
λαμπρότητά του τζίφος.
Είναι ένας
υπαλληλάκος.
΄Ολους τους έκανε ράκος.
Δείχνει πως είν’ ανώτερος.
Όμως είναι
κατώτερος.
Κορδώνεται
στους κουμπούρες
πετώντας
Ελληνικούρες.
Τους συγγενείς
του, τους φίλους,
τους βλέπει
όλους σαν σκύλους.
΄Εχει μεγάλη έπαρση.
Η βλακεία σε έξαρση.
΄Ολοι λένε να ο Κύριος.
Νομίζουν είναι
δραστήριος.
Κάνει πως όλα
τα ξέρει.
Προσπαθεί να
σου τη φέρει.
Σείεται και
λυγίζεται
όποτε
εμφανίζεται.
Σε απόσταση σε
κρατά.
Τρίζει η γή σαν
περπατά.
Τον βλέπουνε με
θαυμασμό.
Λένε έχει ψηλό
βαθμό.
Είναι
κουστουμαρισμένος.
Ξυρισμένος,
γυαλισμένος.
Στο τέλος όλα
φαίνονται.
Κι οι αφελείς
τρελαίνονται.
Του γυρίζουνε
την πλάτη.
Τον βλέπουν με άλλο μάτι.
Σχετικά ο λαός
μας λέει.
ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ
ΜΗ ΣΑΣ
ΠΑΤΗΣΟΜΕ.
Πειραιάς, Φεβρουάριος 2021
Γεώργιος Βελλιανίτης
Παξινός
Ποιητής
220. ΕΙΜΑΙ ΝΗΣΙΩΤΗΣ Ο αέρας με χτυπάει. Στο πρόσωπό μου σφυράει. Στέκομαι όρθιος. Βόσκω τα γίδια στην πλαγιά, να αναστήσω τα παιδιά. Είναι Σχολείο. Πάω στο ψάρεμα πλατειά. Τα δίκτυα μου είναι βαρειά. Κάνω κουράγιο. Δεν κάνω στάση πουθενά. Φυλαχτό έχω. Με φυλά. ΄Εχω τον ΄Αγιο. Όταν μαζεύω τις ελιές ακούω πάνω μου στριγλιές από τους γλάρους. Τραγούδια μου λένε πολλά. Όλα του κόσμου τα καλά, είναι στη Φύση. Η βάρκα λέγεται Ελπίς. Ωραίο όνομα θα πείς. Δύναμη φέρνει. Με βοηθάει κι η Κυρά. Συμπαραστέκεται γερά. Είναι Θηρίο. Σαν είμαι πάνω στην πλαγιά βλέπω στη θάλασσα μακρυά νάρχεται πλοίο. ΄Ερχετ’ από την ξενητειά να ρίξει άγκυρα κοντά, να ξαποστάσει. Σαν φτάνει αρχίζει να σφυρά. Μας χαιρετάει με χαρά, μέχρι να φθάσει. Τη θάλασσα και τη στεριά σκεπάζουν σύννεφα βαρειά. Σε λίγο βρέχει. Μα εγώ ξέρω απ’ αυτά. Παίρνω τα μέτρα μου σωστά. Κάτι δεν τρέχει. Πειραιάς, Μάρτιος 2021 Γεώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής
Πηγή. liberal.gr & defencepoint.gr
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, 00:00
Νικόλας Ταμπακόπουλος
Με στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε τεχνολογικό κόμβο, μέσω data centers αμερικάνικες εταιρείες προχωρούν μαζικά σε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Η Microsoft ξεκινά μέσα στο προσεχές διάστημα την κατασκευή data center, ενώ άμεσα παίρνει μπροστά μια παρόμοια επένδυση, αυτή της Digital Realty.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των κινήσεων των αμερικάνικων εταιρειών, από την άλλη όχθη του Ατλαντικού υπάρχει η βούληση για αύξηση του αμερικάνικου αποτυπώματος στη χώρα μας. Σε αυτή την απόφαση συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα έχουν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, κάτι που αποτυπώθηκε μάλιστα πρόσφατα σε έρευνα της Ernst & Young.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές ισορροπίες καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο εισόδου στην Ανατολική Ευρώπη, με την Τουρκία να απομακρύνεται από τη Δύση και την επέλαση των Κινέζων στη Γηραιά Ήπειρο μέσω του λιμανιού της Cosco και άλλων επενδύσεων, να θεωρείται πως καλό είναι να ανακοπεί.
Ένας τρίτος λόγος, είναι πως τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ ναι μεν βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα (εκτός χωρών της ΕΕ), ωστόσο είχαν ατονίσει.
Αυτή η πραγματικότητα ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς αμερικάνικες εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και τοποθετούνται στρατηγικά σε μία σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Εκτός λοιπόν από την ενέργεια και τις υποδομές, ο τομέας της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην πλέον στην ελληνική αγορά.
Στόχος είναι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ένα τεχνολογικό hub διακίνησης δεδομένων με επενδύσεις μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Έτσι λοιπόν η Microsoft προχωρά στη δημιουργία Data Center Region στην Αττική με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και το συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Τα τρία data centers του πολυεθνικού κολοσσού θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ εκτός από την αμερικάνικη εταιρεία, και η Digital Realty προχωρά σε επενδύσεις νέας γενιάς.
Η πολυεθνική ξεκινά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με αποτύπωμα 1,1 δισ. ευρώ μέσω της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του data center στο Κορωπί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε υπήρξε πρόσφατα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ στελεχών της εταιρείας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αποσαφηνιστεί το business plan, ενώ όπως αποκάλυψε το Liberal, τέθηκαν εις γνώση του πρωθυπουργού και τα σχέδια για δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζει η εταιρεία.
Πρόκειται να δούμε και άλλες επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο από αμερικάνικες εταιρείες; Η απάντηση είναι θετική, καθώς δύο κορυφαίες εταιρείες δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες προκειμένου να μπουν στην αγορά και άλλοι παίκτες.
Ωστόσο, οι αμερικάνικες επενδύσεις δεν έρχονται από μόνες τους. Προφανώς, η κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από συναντήσεις που πραγματοποιούνται με στελέχη εταιρειών και η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αλλάξει το κλίμα για τη χώρα μας στις αγορές του εξωτερικού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Εκτός αυτού όμως και των ισορροπιών που αλλάζουν στην Ουάσιγνκτον, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του αμερικάνικου αποτυπώματος διαδραματίζει και το ελληνοαμερικάνικο λόμπι. Από μεγάλες οργανώσεις (όπως το American Hellenic Institute), έως ιερωμένους, ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες και γερουσιαστές, όλοι έχουν κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που το ελληνοαμερικάνικο λόμπι δεν ασχολείται μόνο με τη γεωπολιτική και την επιθετικότητα της Τουρκίας – ένα μέτωπο στο οποίο καταγράφονται θετικά αποτελέσματα- αλλά και με την αλλαγή της εικόνας της χώρας προς το εξωτερικό και την προσέλκυση επενδύσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος. Συνεχείς συναντήσεις στη χώρα μας για μια σειρά από επενδύσεις, από την Ελευσίνα, έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου, καθώς αρκετές εταιρείες τεχνολογίας –και όχι μόνο- έχουν ήδη ενημερωθεί για ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας για επενδύσεις.