Μέχρι και η Γερμανία ξεκίνησε
τις μαζικές απελάσεις μεταναστών
ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
70. Ο ΚΥΡΙΟΣ
(ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ)
΄Εφθασε μία
εποχή
Του πάθους
φάνηκ’ η αρχή.
Ο Κύριος ήτανε στεγνός.
Δεν ήταν ούτε
ικανός.
Η λαμπρότητά του μύθος.
Πάνω του δεν
είχε ήθος.
Το πέταλο του
μπουμπουκιού.
Τού σκοινιού καί
του παλουκιού.
Κείνες οι διαολοφάρες,
του κάνανε πολλές
χάρες.
Το λαχείο τούχε
πέσει.
Πήρε μιά ωραία
θέση.
Τον φρόντιζαν με
χρέωση.
Χρωστούσε υποχρέωση.
΄Εκανε στραβά
μάτια.
Υπέγραφε γραμμάτια.
Κάρφωνε γνωστούς καί
φίλους,
που
τους έβλεπε σα
σκύλους.
Πέρασε, ήρθε ο καιρός,
ο Κύριος έγινε
τρανός.
Στη σύνταξη όταν
βγήκε,
όλα ρόδινα τα
βρήκε.
Του κάνουνε κι
άλλες πλάτες.
Τους βοηθάει στις απάτες.
Τους δικούς του
αυτός έχει.
Γιά τους άλλους
πέρα βρέχει.
Τα γραμμάτια ξωφλάει
καί τη
μάννα του πουλάει.
Πειραιάς,
Νοέμβριος 2002
Γεώργιος Βελλιανίτης
Παξινός Ποιητής
Δημοσιεύθηκε 27 Δεκεμβρίου 2017 13:45 στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ
Μία χώρα η οποία για καιρό κινούνταν στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων».
Απελάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων στο Μαρόκο θα ξεκινήσει η Γερμανία το προσεχές διάστημα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα δύο κέντρα φιλοξενίας που κατασκευάζει η γερμανική κυβέρνηση στο Μαρόκο.
Όπως καταγράφεται σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει η Welt am
Sonntag, τα κέντρα θα φιλοξενήσουν άστεγα παιδιά αλλά και ασυνόδευτους ανηλίκους οι οποίοι έφτασαν στην Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Το σκεπτικό του Βερολίνου είναι ότι με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, δεν θα είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι γονείς αυτών των παιδιών προκειμένου να επαναπροωθηθούν στο Μαρόκο.
Το πρόγραμμα αφορά δύο κέντρα φιλοξενίας στο Μαρόκο, τα οποία μπορούν συνολικά να φιλοξενήσουν περίπου 200 παιδιά, παρέχοντάς τους κοινωνική βοήθεια, συμβουλές και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα κέντρα οικοδομούνται σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας και θα δέχονται παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία θα επιστρέφουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους, αλλά και ανηλίκους οι οποίοι θα απελαθούν – κυρίως όσους έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.
«Αν και το πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, θα είχε περισσότερο νόημα να προσπαθούσαμε να πετύχουμε την επανένωση με τις οικογένειές τους στο Μαρόκο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Άνσγκαρ Χέβελινγκ, τονίζοντας πως το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέστη δυνατό να σταλεί πίσω ούτε ένας ασυνόδευτος μετανάστης, δείχνει ότι οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπίσουν τις οικογένειες των παιδιών.
Σύμφωνα πάντως με τη Βελτ αμ Ζόνταγκ, ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορούν να απελαθούν από την Γερμανία μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους: οι γερμανικές αρχές πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει είτε ότι ένα μέλος της οικογένειας του ανηλίκου θα αναλάβει την ευθύνη του όταν φθάσει στη χώρα, είτε ότι στη χώρα υπάρχει μια «κατάλληλη» δομή έτοιμη να τον φιλοξενήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία είχε απελάσει προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέσσερις ασυνόδευτους ανηλίκους κατά την περίοδο 2010-2014, αλλά κανέναν από το 2015 μέχρι σήμερα.
Στην Γερμανία εκτιμάται ότι σήμερα ζουν περίπου 48.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
el.gr & triklopodia.gr