220. ΕΙΜΑΙ ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Ο αέρας με χτυπάει.
Στο πρόσωπό μου σφυράει.
Στέκομαι όρθιος.
Βόσκω τα γίδια στην πλαγιά,
να αναστήσω τα παιδιά.
Είναι Σχολείο.
Πάω στο ψάρεμα πλατειά.
Τα δίκτυα μου είναι βαρειά.
Κάνω κουράγιο.
Δεν κάνω στάση πουθενά.
Φυλαχτό έχω. Με φυλά.
΄Εχω τον ΄Αγιο.
Όταν μαζεύω τις ελιές
ακούω πάνω μου στριγλιές
από τους γλάρους.
Τραγούδια μου λένε πολλά.
Όλα του κόσμου τα καλά,
είναι στη Φύση.
Η βάρκα λέγεται Ελπίς.
Ωραίο όνομα θα πείς.
Δύναμη φέρνει.
Με βοηθάει κι η Κυρά.
Συμπαραστέκεται γερά.
Είναι Θηρίο.
Σαν είμαι πάνω στην πλαγιά
βλέπω στη θάλασσα μακρυά
νάρχεται πλοίο.
΄Ερχετ’ από την ξενητειά
να ρίξει άγκυρα κοντά,
να ξαποστάσει.
Σαν φτάνει αρχίζει να σφυρά.
Μας χαιρετάει με χαρά,
μέχρι να φθάσει.
Τη θάλασσα και τη στεριά
σκεπάζουν σύννεφα βαρειά.
Σε λίγο βρέχει.
Μα εγώ ξέρω απ’ αυτά.
Παίρνω τα μέτρα μου σωστά.
Κάτι δεν τρέχει.
Πειραιάς, Μάρτιος 2021
Γεώργιος Βελλιανίτης
Παξινός Ποιητής
216. O ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΤΟΥΟ Γιάννης ο Μηχανικόςέγινε καλός ναυτικός.Είν’ ένας καραβοκύρης.Προκομμένος. Νοικοκύρης.Χειμώνα, Καλοκαίρι,παντού, κάθε λημέρι,περιμένει το Γιάννητο θαύμα του να κάνει.Αυτό όμως που να το σκεφτείς.Είναι κι αυτοκινητιστής.Να προλάβει όλο τρέχει.Παντού το νού του τον έχει.Πέρα για πέρα ικανός.΄Ενας τίμιος Παξινός.Το λένε εις τη διαπασών.Είναι καμάρι των Παξών.Τον ξέρουν όλοι οι τουρίστες.Λες και βρίσκεται στις πίστες.Είναι ξεχωριστή μορφή.Τον έχουν όλοι στην κορφή.Βοηθός η κυρία του.Η άξια Κατερίνα του.Με πνευματικά προσόντα.Της ικανότητας φόντα.Γειά σου Γιάννη, Παλληκάρι.Του Νησιού μας το καμάρι.Σε εκτιμά όλη η πιάτσα.Είσ’ από σπουδαία ράτσα.Πειραιάς, Οκτώβριος 2018Γεώργιος ΒελλιανίτηςΠαξινός Ποιητής
11/10/2021 - 09:47
Newsroom
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πώληση της Ελλάδας σε ξένους και το 2021, καθώς μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το lockdown έχουν βάλει πωλητήριο.
Συγκεκριμένα μέσα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί έξι εξαγορές εταιριών από ξένα funds, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 5,78 δισ. ευρώ και φυσικά όλο αυτό «βαφτίζεται» ως «ανάπτυξη» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγορές που γίνονται απευθύνονται σε κλάδους που έχουν μεγάλο δείκτη απόσβεσης αυτών των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα είναι οι κλάδοι τροφίμων (Chipita, Vivartia), ο φαρμακευτικός κλάδος (Pharmathen), η κινητή τηλεφωνία (Wind Ελλάς) και ο ασφαλιστικός κλάδος (Metlife, Εθνική Ασφαλιστική).
Οι έξι μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο 2021 ήταν οι εξής:
Εθνική Ασφαλιστική.
Αντί 346.000.000 ευρώ πουλήθηκε στις 26 Μαρτίου το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505.000.000 ευρώ για το 100% της εταιρίας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120.000.000 ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων έως το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η συναλλαγή έχει θετική συνέπεια κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31/12/2020.
Vivartia Συμμετοχών Α.Ε.
Αντί 650.000.000 ευρώ η MIG ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη Vivartia Συμμετοχών Α.Ε. προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners.
Οι διαπραγματεύσεις ΜΙG-CVC άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020, όταν το fund κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και ενώ η Εθνική και η Eurobank είχαν αποφασίσει την πώληση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου (110.000.000 ευρώ και 85.000.000 ευρώ, αντίστοιχα), το οποίο περιλαμβάνει και ενήμερα δάνεια της Vivartia, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας τους για την πορεία της ΜΙG (που κατέχει το 92,8% των μετοχών), αλλά και της ίδιας της Vivartia.
Απεμπλοκή.
Οι δύο τράπεζες είχαν αποφασίσει να απεμπλακούν από τη Vivartia, καθώς οι εταιρίες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της MIG τρέχουν με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα το 35% των δανείων (συνολικού ύψους άνω των 400.000.000 ευρώ) να είναι ενήμερο και το υπόλοιπο 65% να χαρακτηρίζεται προβληματικό. Και αυτό γιατί, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, οι πιστώτριες τράπεζες -πλην της Πειραιώς, που έχει μετοχική σχέση με τη MIG- δεν είχαν δει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης της Vivartia. Ωστόσο οι σχεδιασμοί πώλησης των δανείων ανετράπησαν λόγω της CVC.
Chipita.
Ασφάλειες.
MetLife. Αρχές καλοκαιριού, στις 6 Iουλίου, η πώληση της MetLife στον Ολλανδικό όμιλο NN αντί 584.000.000 ευρώ δημιουργεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία ζωής στην Ελλάδα, με μερίδιο 31% στον κλάδο ζωής και υγείας και 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.
Η πώληση της δραστηριότητας της MetLife στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας του αμερικανικού ομίλου για την αποχώρησή του από τις αγορές της Ελλάδας και της Πολωνίας. Και οι δύο εταιρίες έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, η NN Hellas είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, με συνολικά ασφάλιστρα 470.700.000 ευρώ, ενώ στα 285.000.000 ευρώ ανήλθαν την περασμένη χρονιά τα ασφάλιστρα της MetLife. Το 2020 η NN Hellas εμφάνισε κέρδη 10.000.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη MetLife το αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημία 67.400.000 ευρώ.
WIND Ελλάς.
Το τίμημα που θα καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. H WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών. Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στη ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το 2022, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.
Κορυφαία στην Ευρώπη η Pharmathen.
Στις 19 Iουλίου, και έπειτα από έξι χρόνια μετά την εξαγορά της από το fund BC Partners, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πωλήθηκε πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο. Οπως ανακοίνωσε η BC Partners, συμφώνησε να πουλήσει το 100% των μετοχών της Pharmathen στη διεθνή επενδυτική εταιρία Partners Group, η οποία ενεργεί για λογαριασμό πελατών της, αντί του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ.
Η Pharmathen είναι σήμερα η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία στην τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών «παρατεταμένης απελευθέρωσης», με κορυφαίες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο blue-chip πελατών σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως.
Πηγή. pronews.gr